Blog

Que cada minut en pantalla compti

  |   Notícies, Tadeo Jones 2   |  

Si Les aventures de Tadeo Jones (2012) va ser la pel·lícula d’animació espanyola més taquillera de la història amb una recaptació total superior als 45 milions d’euros, era previsible que aquest reconeixement del públic nacional i internacional -la pel·lícula va arribar a ser estrenada a Xina, entre molts altres territoris d’Àsia, Hispanoamèrica i Europa-, portés a la realització més aviat que tard d’una segona part. I aquí la tenim: Tadeo Jones 2. El secret del rei Mides.

L’origen d’aquest singular personatge anomenat Tadeo Jones, cal buscar-lo en el seu director, en Enrique Gat, qui abans de ser dirigir, acumulava una experiència de més de 7 anys en el món del videojoc, gairebé sempre com a responsable d’animació i d’escenes cinematogràfiques.

Enrique Gato realitza un curt en 2003 on homenatja un superheroi molt espanyol: Superlópez. I així com Superlópez paròdia a Superman, Tadeo Jones fa el mateix amb Indiana Jones.

Gat comença a realitzar curts com Starship trapers (1997) de 2’50 “de durada, Pepe Pescador (1999) de 1 ‘i Bestiola (2001), que amb una durada de 6’ va ser exhibit en diferents festivals d’animació i internet. Després, en 2003, realitza un curt on homenatja un superheroi molt espanyol: Superlópez. I així com Superlópez paròdia a Superman, Tadeo Jones fa el mateix amb Indiana Jones.

“Després de Bestiola vaig pensar en un altre personatge diferent. Sempre m’ha agradat Indiana Jones. I vaig creure que resultaria desitjable un personatge en el que s’unís acció i comèdia a parts iguals. A Espanya sol agradar la paròdia de personatges americans. Així va sorgir Tadeo Jones … “explica Gat.

Amb el personatge de Tadeo en ment, perfilat com un simpàtic i peculiar obrer de la construcció, que en les seves estones lliures es dedica a l’arqueologia, Enrique Gato produeix el curtmetratge Tadeo Jones (2004), que amb una durada de 9 ‘i filmat en 35 mm guanya el Premi Goya al Millor Curtmetratge d’Animació. Posteriorment, i amb l’objectiu de dirigir un llargmetratge, el 2006 inicia la producció d’un altre curt més titulat Tadeo Jones i el soterrani maleït (2007), també en 35 mm i amb una durada de 18 ‘. Aquest nou treball aconsegueix el suport de l’acadèmia de cinema en tornar a guanyar el Premi Goya a millor curtmetratge d’animació en 2008.

Tot aquest camí recorregut explica que el 2012, el llargmetratge Les aventures de Tadeo Jones es converteix en tot un fenomen dins i fora de les nostres fronteres. El 2015 el llargmetratge Atrapa la bandera va comptar amb un acord de distribució mundial amb Paramount Pictures, estrenant-se en mig món, incloent Estats Units. A Espanya Atrapa la bandera va fregar els 2 milions d’espectadors.

Ingredients d’una gran pel·lícula d’aventures: un misteri ocult en una llegenda coneguda per tots, una odissea al voltant del món, localitzacions pintoresques, personatges entranyables i una mica de romanç.

Enrique Gato compte sobre aquest nou capítol de Tadeo que “vols estar completament segur que no vas a defraudar-en traçar la seva nova història. Vols que cada minut en pantalla compti, que cada personatge amb el qual es creua sigui memorable, que cada frase tot. Des del primer moment vaig voler que aquesta segona part no se sentís com la inèrcia més elemental de la primera, sinó com un gran pas. Qualsevol persona que conegués a Tadeo havia de portar-se la sensació que havia crescut a tots els nivells, molt més enllà d’aquella primera aventura. I qualsevol que encara no li conegués hauria enamorar-se d’ell en els vuitanta minuts del metratge “.

Per la seva banda, David Alonso, codirigeix ​​aquesta segona part de Tadeo Jones i explica que l’objectiu era fer una gran pel·lícula d’entrenament, “que sorprengués a l’espectador i sobrepassés en cada un dels apartats artístics i tècnics a la seva predecessora”. A més, “el germen del guió de Tadeo Jones: el secret del Rei Mides tenia tots els ingredients d’una gran pel·lícula d’aventures: un misteri ocult en una llegenda coneguda per tots, una odissea al voltant del món, localitzacions pintoresques, personatges entranyables i una mica de romanç. ”

El guió d’una seqüela

Jordi Gasull, productor de la pel·lícula i responsable de 4 Cats, explica aquesta nova pel·lícula “ha suposat milers d’hores de treball de centenars de persones i il·lusió, molta il·lusió.
Tadeo torna més divertit, entretingut i aventurer que mai, amb l’esperança de trobar nous públics i entretenir els que ja el coneixen “.

Jordi Gasull: “Escriure una seqüela és una arma de doble tall. Encara que d’una banda tens uns personatges ja fets, per altra saps que al públic has de donar-li una cosa diferent: nou però amb suficient continuïtat perquè es mantingui l’essència “.

Així que el paleta talòs havia de posar-se el barret de nou i llançar-se a noves aventures. “I va començar el repte de trobar una història per als nostres personatges -diu Jordi Gasull-. Després d’uns mesos de dubtes, l’equip de guionistes ens va presentar la seva particular mirada sobre la llegenda de Midas. Milers d’hores de treball, centenars de persones i il·lusió, molta il·lusió s’han posat en aquesta nova aventura de Tadeo Jones. Una aventura que ha portat a membres de l’equip des del famós Las Vegas Boulevard fins a la meravellosa Alhambra de Granada. Ara, Tadeo torna més divertit, entretingut i aventurer que mai. Amb l’esperança de trobar nous públics i entretenir els que ja el coneixen. I esperem que els espectadors la gaudeixin i Tadeo pugui tornar a posar-se el barret en el futur.

Gasull, que és també guionista, afirma que “escriure una seqüela és una arma de doble tall. Encara que d’una banda tens uns personatges ja fets, per altra saps que al públic has de donar-li una cosa diferent: nou però amb suficient continuïtat perquè es mantingui l’essència. Per a la seqüela de Tadeo Jones, el primer que ens plantegem va ser una aventura urbana. Si la primera havia estat un recorregut per la selva, el desert i l’interior d’una piràmide, a la segona els guionistes buscàvem una mica més urbà. Per això vam triar localitzacions com Las Vegas i Granada. ”

“Però més enllà dels llocs -continua Gasull-, necessitàvem alguna cosa que servís d’objectiu per Tadeo. Què és el que aniria a buscar Tadeo aquest cop? I juntament amb el què, també el per què. I això ens portava a una altra pregunta, ¿On és Tadeo després de la seva primera aventura? I la seva relació amb Sara? Preparem una breu sinopsi i se la vam presentar als directors i als nostres productors. Bingo! Els va agradar el concepte. Per a nosaltres era important que Tadeo busqués la major font de riquesa coneguda però que, alhora, això fos el que menys li interessés. Per això pensem que el que necessitava Tadeo de veritat era saber si podia avançar en la seva relació amb Sara o no. La pel·lícula s’anava a articular al voltant de l’amor. El fet que Midas hagués renunciat a les seves riqueses per tal de recuperar a la seva filla era un mirall meravellós per Tadeo. ”

Finalment, “un cop marcada la línia d’acció que articulava la història, vam començar a desenvolupar altres elements, com els personatges. Havíem de decidir a quins rescatábamos i com serien els nous. Escriure per a animació és un treball molt més complicat del que sembla. Implica un exercici d’humilitat per al guionista, l’obra és constantment reescrita per l’equip de story-board, pels animadors, i els directors. Aviat descobreixes que una idea és germen d’una altra, i que el que un ha escrit a la pàgina es va en una altra direcció completament nova i apareix d’una manera diferent a la gran pantalla. L’essència roman malgrat els continus canvis que es produeixen al llarg del procés “.

Les veus

En aquesta segona part de la saga, Óscar Barberán continua donant vida a Tadeo Jones i Luis Posada, participa al paper de la loquaç Mòmia. Per la seva banda, Adriana Ugarte ha debutat com a actriu de doblatge en aquesta pel·lícula encarnant a la jove aprenent d’arqueologia Tiffany, Miguel Ángel Jenner dóna veu a Rackham, mentre que Michelle Jenner i José Corbacho han repetit experiència posant les seves veus a l’enèrgica i decidida Sara Lavroff ia un curiós taxista espanyol que presta els seus serveis a l’expedició de Tadeo a Granada, respectivament.

Amb una mòmia omnipresent, un gos boig i un lloro mut que no deixen buit a l’avorriment, Tadeo Jones torna les sales de cinema el proper 25 d’agost.
Tadeo Jones 2: el secret del Rei Mides ha comptat, a més, amb David Bisbal i Martina Stoessel – Tini que interpreten el videoclip de ‘Tot és possible’, tema principal de la banda sonora que ha estat compost en exclusiva per a la pel·lícula.
El Secret del Rei Mides és una gran aventura èpica explicada a través de la tendresa i la senzillesa dels seus protagonistes. Amb una mòmia omnipresent, un gos boig i un lloro mut que no deixen buit a l’avorriment, Tadeo Jones torna les sales de cinema el proper 25 d’agost.

 

Fuente: filasiete.com

Facebooktwitter