El viaje de Marta (Staff Only)

About This Project

 

Sinopsi

Marta (Elena Andrada), de 17 anys, passa les vacances de Nadal al Senegal al costat del seu pare, Manel (Sergi López) i el seu germà Bruno (Ian Samsó). Potser gaudiria de el viatge si no fos perquè el seu pare no li deixa ni un polsim de llibertat i li imposa un frenètic pla de safaris i folklore senegalès al costat de el grup de jubilats que omplen el resort.

 

En el viatge Marta coneix Khouma, un senegalès mica més gran que ella, que treballa a l’hotel filmant les excursions dels turistes, ja Aissatou, una noia que neteja habitacions, i que la portarà a introduir-se al món del “STAFF ONLY” , amb el personal de l’hotel.

Repartiment
Director Neus Ballús
Guionistes Neus Ballús / Pau Subirós
Coproductor Michel Klein
Productores Ikiru Films / El Kinògraf / Turanga Films / La Terraza Films
Actors de veu Elena Andrada, Sergi López, Diomayne Augustin Ngom, Ian Samsó, Madeleine Codou Ndong, Mody Fall
Dades de Producció:
Títol Original El Viaje de Marta (Staff Only)
Any 2019
País España
Gènere Drama
Festivals
Festival de Cine de Berlín
Festival de Cine de Málaga
Galeria
Crítiques

Beatriz Martínez FOTOGRAMAS
“Neus Ballús ja va demostrar la seva vàlua a ‘La plaga’, un d’aquests treballs limítrofs entre el documental i la ficció dotats d’una sensibilitat especial. En ell ja bategava un cert sentiment d’estranyesa i plantejava un interessant xoc entre universos totalment diferents que acabaven convergint. Són alguns dels elements sobre els quals també bascula la magnífica ‘Staff Only’, que se centra en l’xoc tant íntim com cultural que experimenta una adolescent espanyola que arriba de vacances amb el seu pare i el seu germà petit a un resort del Senegal.

La directora converteix una pel·lícula d’aprenentatge en quelcom més que una exòtica coming-of-age. La mirada observacional amb la qual filma serveix per captar totes les contradiccions de l’entorn. Així, el personatge de Marta (la debutant Elena Andrada) es rebel·larà davant la seva condició de turista i la suposada superioritat de classe que això li atorga per intentar integrar-se en l’ambient d’una manera més sana i sense prejudicis, més neta i tolerant. Durant el camí descobrirà l’amor, el desengany, experimentarà amb els límits i mantindrà una tensa relació amb el seu progenitor.”

Paula Arantzazu Ruiz, CINEMANÍA
“Com succeïa amb el seu debut La plaga (2013), híbrid entre el documental i la ficció sobre quatre vides travessades per una misteriosa plaga que assotava un espai fronterer de la província de Barcelona, ​​Neus Ballús aposta també a El viatge de Marta per una proposta de diversos nivells a partir d’un argument mínim però d’àmplia rellevància en el qual es embasten el relat d’iniciació, la mirada neocolonial o la percepció distorsionada de l’aprenentatge personal a causa de la mediatització de les nostres experiències. Gens malament per a un film que té com a premissa un innocent viatge familiar a un resort d’Àfrica, probablement el lloc menys pensat per explicar una història de tal ambició i calat. Les aparences no haurien enganyar-nos, ens va a acabar recordant amb excepcional subtilesa Ballús, qui se serveix d’aquest escenari de l’turisme prefabricat per confrontar, des dels ulls de la protagonista (la debutant Elena Andrada), a les mentides que registra la càmera de vídeo de l’guia de l’resort on s’allotgen, capaç de transformar les imatges d’unes vacances mediocres en records falsament alegres. A punt de fer 18 anys, Marta pretén fugir d’aquestes postals turístiques que li provoquen vergonya aliena, però no podrà evitar caure en el parany de les seves pròpies fantasies escapistes. De la mà d’aquesta actitud pueril, vam descobrir que és dificilíssim ser una bona turista.”

 

Category

Pel-licules