Qui som

Ikiru Films

Ikiru Films

Des de l’inici de la seva activitat al 2004, Ikiru Films s’ha consolidat com una de les productores independents més importants del panorama autòcton, alternant les coproduccions internacionals com “Perfum. Història d’un assassí”, de Tom Tykwer, “Lope”, d’Andrucha Waddington, o “Biutiful” d’Alejandro González Iñárritu, amb el recolzament pel talent jove com a “Bruc” de Daniel Benmayor, o “Promoció Fantasma” de Javier Ruiz Caldera. Entre les seves apostes es troben també el multipremiat documental “Garbo, l’espia” d’Edmon Roch, o la pel·lícula d’animació “Les aventures de Tadeu Jones”, d’Enrique Gato, que es va convertir no només en la pel·lícula d’animació espanyola més taquillera de la història, sinó la primera que es va estrenar de forma massiva a la Xina, aconseguint resultats d’explotació espectaculars a l’Amèrica Llatina i la resta del món. El 2013 va estrenar la coproducció hispano-argentina “Séptimo”, de Patxi Amezcua, amb Ricardo Darín i Belén Rueda.

Al 2014 Ikiru Films va estrenar un dels llargmetratges més taquillers del cinema espanyol recent, “El Niño”, de Daniel Monzón, guanyadora de quatre premis Goya i set premis Gaudí. Al 2015 de nou va apostar pel cinema d’animació, amb l’estrena d’ “Atrapa la bandera”, un altre èxit de taquilla, guanyador del Premi Goya i el Premi Gaudí a la Millor Pel·lícula d’Animació, entre d’altres.

A l’agost de 2017, Ikiru Films va estrenar la segona part de Tadeu, “Tadeu Jones 2. El secret del Rei Mides”, un altre èxit de taquilla amb més de tres milions d’espectadors només a Espanya. L’any 2018 Ikiru Films el va inaugurar amb l’estrena de “El Cuaderno de Sara”, de Norberto López Amado, amb Belén Rueda com a protagonista, seguit de l’estrena d’“El Pacto”, de David Victori, amb Belén Rueda i Darío Grandinetti; i “Yucatán”, de Daniel Monzón, amb Luís Tosar, Rodrigo de la Serna, Joan Pera i Stephanie Cayo. El 2019, Ikiru va estrenar “Taxi a Gibraltar” d’Alejo Flah, amb Dani Rovira, Joaquín Furriel i Ingrid García Jonsson, i “El Viatge de la Marta (Staff Only)”, de Neus Ballús, estrenat amb gran èxit a la Berlinale, a la secció Panorama, i al Festival de Cine Español de Málaga.

El 2020, Ikiru Films el va començar amb l’estrena d’”Adú”, de Salvador Calvo, amb Luis Tosar, Anna Castillo, Moustapha Amourou i Àlvaro Cervantes, entre d’altres i el va continuar amb l’estrena del llargmetratge documental “Sanmao: La núvia del desert”, de Marta Arribas i Ana Pérez, seleccionat a HotDocs, on es va posicionar en el Top 20 de les preferències del públic i a la Secció Competitiva al Festival de Málaga, i “Malnazidos”, de Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro, que va inaugurar el Festival de Cinema de Sitges.

Ikiru Films acaba d’estrenar “Tadeu Jones 3: la Taula Maragda”, d’Enrique Gato, convertint-se un cop més en un èxit de l’animació al país; i “La casa entre els cactus”, el debut en el llargmetratge de Carlota González-Adrio, basada en la popular novel·la homònima de Paul Pen. A més, acaba d’estrenar al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya “La niña de la comunión”, del director Víctor García i que arribarà a sales al Febrer de 2023.

Ikiru Films es troba també finalitzant l’edició del biopic “Un hombre de acción” dirigit per Javier Ruiz Caldera i inspirat en la vida de Lucio Urtubia com a original per Netflix.

Edmon Roch

Edmon Roch és periodista i llicenciat en Història de l’Art. Ha escrit, dirigit i produït cinc curtmetratges, entre els quals destaca el multipremiat “Blood” (1994). El seu primer llargmetratge com a director, “Garbo, l’home que va salvar el món”, un documental creatiu que també va escriure i va produir, va obtenir un èxit insòlit a Espanya. Va guanyar el Premi Goya a la Millor Documental, dos Premis Gaudí a l’Millor Documental i Millor Guió i el Giraldillo d’Or a l’Millor Documental Europeu 2009. La pel·lícula va ser votada com una de les millors pel·lícules de l’any 2009, tant pels crítics com pel públic espanyol i segons la revista Variety, va ser “el documental més sonat dels últims anys”.

Com a escriptor, a més del seu treball com a crític de cinema per a diverses publicacions, ha escrit diversos guions, incloent el premiat migmetratge “Away from the Flock”, sobre l’artista britànic Damien Hirst (1994), “Tic Tac”, de Rosa Vergés ( 1997), “Smalls”, per Immi Pictures (1998), i “Mia Sarah”, de Gustavo Ron (2006). També és autor de el llibre “Pel·lícules Clau de l’Cinema Bèl·lic” (Ed. Ma Non Troppo, 2008).

Però potser la seva faceta més coneguda sigui la de Productor, amb una trajectòria destacada que inclou: “Barcelona”, de Whit Stillman (1994), “L’Efecte Papallona”, de Fernando Colomo, (1995), “Set Anys al Tibet” , de Jean-Jaques Annaud (1997), en la qual va exercir com a Director de Producció i “The Last Days of Disc”, de Whit Stillman (1998). Va ser també el director de Producció i Productor Delegat de la primera i tercer lliurament de “Les Maletes D’Tulse Luper”, de Peter Greenaway (2002/04).
Ja amb la seva companyia, Ikiru Films, Edmon Roch ha estat el Productor Delegat d ‘ “El perfum. Història d’un assassí”, de Tom Tykwer (2006) i Productor i Productor Executiu de “La lluna en ampolla”, de Grojo (2007) . És coproductor de “Biutiful”, d’Alejandro González Iñárritu (2010) i de “Pope Joan”, de Sönke Wortmann (2009), i ha produït “Garbo” (2009), “Lope”, d’Andrucha Waddington (2010), ” Bruc “, de Daniel Benmayor (2010),” Promoció Fantasma “, de Javier Ruiz Caldera (2012),” Les Aventures de Tadeo Jones “, d’Enrique Gato (2012),” Setè “, de Patxi Amezcua (2013),” el Nen “, de Daniel Monzón (2014),” Atrapa la Bandera “, d’Enrique Gato (2015),” Tadeo Jones 2. el secret de l’Rei Mides “, d’Enrique Gato (2017),” el Quadern de Sara “, de Norberto López Amado (2018), “El Pacte”, de David Victori (2018), “Yucatán”, de Daniel Monzón (2018), “Taxi a Gibraltar”, de Alejo Flah (2019), “El viatge de Marta ( staff Only) “, de Neus Ballús (2019),” Adu “, de Salvador Calvo (2020), el llargmetratge documental,” Sanmao: la núvia de l’desert “, de Marta Arribas i Ana Pérez (2020),” Malnazidos “, de Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro i “Les lleis de la Frontera”, de Daniel Monzón (2021), basada en la novel·la de Javier Cercas.

Ara mateix a més, Edmon Roch es troba produint la tercera part de Tadeo, “Tadeo Jones 3. La maledicció de la mòmia”, d’Enrique Gato i rodant “A Man of Action” de Javier Ruiz Caldera. També està immers en la post producció de “La casa entre els cactus”, de Carlota González-Adrio i de “La nena de la comunió”, de Victor García.

A més de produir, Edmon Roch ha exercit com a Director de Producció en diversos dels seus llargmetratges. Destaquen sobretot, “L’Efecte Papallona”, de Fernando Colomo, “Set Anys al Tibet”, de Jean-Jaques Annaud, “Les Maletes de Tulse Luper”, de Peter Greenaway, “Lope”, d’Andrucha Waddington, “El nen “, de Daniel Monzón, amb el qual a més va aconseguir el Premi Goya i el Premi Gaudí a la Millor Direcció de Producció,” el Quadern de Sara López Amado i “Yucatán”, de Daniel Monzón.