Blog

‘Saben aquell’, la nova pel·lícula de David Trueba revela els primers anys del popular humorista Eugenio

  |   Notícies   |  

David Verdaguer dóna vida al carismàtic còmic, amb Carolina Yuste com a coprotagonista.

Aquesta setmana arrenca el rodatge de ‘Saben aquell‘, escrita i dirigida per David Trueba i basada en els primers anys de carrera de l’humorista Eugenio. El llargmetratge se situa a la Barcelona dels anys 60-70 i és David Verdaguer qui es fica a la pell d’un còmic únic, referent màxim de l’humor per a tota una generació. Carolina Yuste interpreta Conchita, la primera dona d’Eugenio.
Warner Bros Pictures presenta una producció d’Ikiru Films, Atresmedia Cine i La Terrassa Films, amb la participació d’Atresmedia, Movistar+, HBO Max i Televisió de Catalunya, amb el suport de l’ICEC

SINOPSI

Barcelona, ​​finals dels 60. Eugenio Jofra, un jove joier, coneix Conchita en un autobús de línia. El fletxat és instantani i tots dos comencen la història d’amor de les seves vides. Eugenio aprèn a tocar la guitarra per acompanyar Conchita, per a la qual cosa haurà de lluitar contra la por escènica. Comença així la carrera musical d”Els dos’. Quan Conchita s’ha d’absentar durant dues setmanes de Barcelona, ​​convenç Eugenio que dugui les actuacions a terme ell sol. Quan torna, Eugenio s’ha convertit en un fenomen de l’humor underground de la ciutat. A poc a poc, entre tots dos aniran construint el personatge: les ulleres, la camisa negra, el tamboret, les cigarretes i el got de tub, que es convertirà en un èxit inesperat en una Espanya deprimida que busca desesperadament riure’s amb aquest singular còmic que comença tots els seus acudits amb ‘Saben aquell…’

Escrita i dirigida per David Trueba a partir d’un guió d’Albert Espinosa basat en els llibres “Eugenio” i “Saben aquel que dice” de Gerard Jofra, fill del popular humorista, la pel·lícula comptarà amb música d’Andrea Motis, que ha adaptat els temes que interpreten Carolina Yuste i David Verdaguer al film. Completen el repartiment Pedro CasablancMarina Salas, Ramon Fontserè juntament amb diversos personatges que formaven part de l?entorn professional d?Eugenio i que s?interpreten a ells mateixos.

David Trueba apunta: “Aquesta és una pel·lícula sobre l’humor. I sobre la supervivència. Eugenio va ser un dels humoristes més populars de la Transició. Tot en la seva aparença evidenciava estar renyit amb l’humor. Un home seriós, de nul·la gestualitat, parapetat després d’unes ulleres fumades i una camisa negra, amb la cigarreta fumejant darrere d’un micròfon, es convertiria en el culpable de fer riure tot un país. Però, què s’amagava dins seu?

Sobre el projecte, ha declarat el productor Edmon Roch (Ikiru Films): “Recordo el dia que vam anar amb els meus pares a veure aquell humorista català que feia riure fins i tot abans d’obrir la boca. Jo era un xaval amb poc més de deu anys i veia com els meus pares es sortien de riure només de veure aquest home alt, vestit de negre, assegut en un tamboret, allargant cada moviment amb gest impàvid abans de començar a parlar. Hi havia una litúrgia, una expectativa, un ritual que fins i tot per a un nen com jo, es feia palpable. Més endavant, quan vaig descobrir el cinema de Buster Keaton, la primera cosa que vaig pensar va ser a la cara impertorbable d’Eugenio.
Avui, la seva figura continua present a la nostra memòria i el seu humor continua vigent, com el de tots els genis de l’humor universal. Però de la mà del seu fill Gerard i gràcies al relat i mirada de David Trueba, és el moment oportú per revelar la història d’aquell joier que es va enamorar d’una andalusa, per la qual va començar a cantar als escenaris i va acabar convertint-se en un de les icones més grans de l’humor a Espanya”.

Per la seva banda, el productor Jaime Ortiz ( Atresmedia Cine) apunta: “Estem molt il·lusionats de poder participar en aquesta meravellosa pel·lícula que explica la història d?un dels humoristes més icònics de la nostra cultura, i fer-ho de la mà de David Trueba i interpretada per David Verdaguer i Carolina Yuste i amb un equip amb un talent enorme és un autèntic privilegi”.