Blog

Saben aquell, d’Ikiru Films, s’alça amb 7 Premis Gaudí

  |   Notícies   |  

Saben aquell, pel·lícula dirigida per David Trueba i produïda per Ikiru Films, s’ha endut 7 guardons als Premis Gaudí celebrats aquest 4 de febrer.


Font: www.antena3.com

 

Saben aquell, de David Trueba i Creatura, d’Elena Martín, han acaparat els principals guardons dels XVI Premis Gaudí del cinema català, en què 20.000 espècies d’abelles, d’Estibaliz Urresola, han aconseguit tres estatuetes, en una gala reivindicativa.

Les més de tres hores que ha durat l’acte han planejat en les diferents intervencions els abusos sexuals de les dones al món del cinema, el record al recentment mort Ventura Pons, la defensa del cinema en català i el desig de sort a les dues pel·lícules nominades als Oscars, La societat de la neu i Robot Dreams, també reconegudes als Gaudí.

Creatura, d’Elena Martín, i 20.000 espècies d’abelles, d’Estibaliz Urresola, han guanyat els Gaudí Millor pel·lícula i Millor pel·lícula en llengua no catalana, respectivament, en una edició amb premis molt repartits.

La cerimònia de lliurament dels XVI Premis Gaudí no ha deixat pràcticament cap dels títols més nominats sense recompensa, ja que a més han obtingut dos guardons Robot Dreams, i un Upon entry i Un amor, a més de l’únic a què optava J.A. Baiona per La societat de la neu, reconeguda com a millor pel·lícula europea.

Pel que fa als dos llargmetratges reconeguts amb els principals premis, Creatura ha obtingut sis guardons: el de Millor direcció, per una Elena Martín que ja havia vist reconeguda la seva pel·lícula a la Quinzaine des Cinéastes del Festival de Cannes; pel muntatge d’Ariadna Ribas; i per les actuacions de Clàudia Malagelada, Clara Segura i Alex Brendemühl (millor interpretació revelació, millor actriu i actor secundaris, respectivament).

Brendemühl ha recollit el seu tercer Gaudí després dels de l’any passat pel seu personatge a Històries per no comptar, de Cesc Gay, i l’aconseguida el 2010 amb Les dues vides d’Andrés Rabadán.

En el cas de 20.000 espècies d’abelles, l’Acadèmia del Cinema Català ha reconegut a més Estibaliz Urresola amb el Gaudí a Millor direcció novell i Gina Ferrer amb el premi a la Millor fotografia.

Tot i això, la història d’amor i pèrdua, també de l’ascens a la fama de l’humorista Eugenio que ha dirigit David Trueba ha estat el film que s’ha endut més estatuetes, set: Millor actor protagonista (David Vedaguer), Millor protagonista femenina (Carolina Yuste); Millor direcció de producció (Eduard Vallès); Millor direcció artística (Marc Pou); Millor vestuari (Lala Huete); Millor maquillatge i perruqueria (Caitlin Acheson, Nacho Díaz i Benjamí Pérez); i Millor so (Xavi Mas, Eduardo Castro i Yasmina Praderas).

Completen el palmarès dels premis Gaudí els guardons a Millors efectes especials, que s’ha endut Bernat Aragonès per La contadora de pel·lícules; el premi a Millor pel·lícula de TV per a Quico Sabaté, sense destí; i el de Millor curtmetratge per a El bus.

El premi especial del públic ha reivindicat la història real del mestre català Antoni Benaiges, republicà i ateu, víctima de la repressió franquista i interpretat per Enric Auquer, del mestre que va prometre el mar, un dels èxits de taquilla de l’any.

Una sorpresa Isabel Coixet, que el 2023 va obtenir el guardó a Millor documental pel sostre groc, ha tornat aquesta nit a pujar a l’escenari per recollir l’estatueta de millor guió adaptat per Un amor.

El moment més reivindicatiu ha arribat de la mà de la cineasta basca Estibaliz Urresola, que ha demanat l’alto el foc a Gaza i “exigint als nostres governs que aturin la comercialització d’armes amb Israel i qualsevol altre país” i reivindicant el cinema com a ” eina de transformació social” per assolir “una societat més sostenible, justa, igualitària i lliure d’abusos”.

En termes similars de suport al poble palestí s’ha mostrat la cineasta Elena Martín, que també ha estat combativa contra la violència sexual, que “cal contrarestar amb educació i llibertat”.

I els moments més emotius s’han produït quan Carme Elías ha pujat a l’escenari juntament amb Claudia Pinto, directora del Millor documental Mentre seguis tu, l’aquí de Carme Elias; o quan Mercè Pons i Maria Molins han entrellaçat un diàleg amb els títols de les pel·lícules del recentment mort Ventura Pons, en què no han faltat diverses referències a la seva amiga, morta a finals del 2023, la fotògrafa Colita.